4 Mayıs 2013 Cumartesi

tbl normal sezon ödülleri #1

tbl'de normal sezon normal şartlar altında bitmesi gerekiyorken maalesef hem anadolu efes'in erteleme hemde birkaç adet tekrar kararını çıkan maçlar dolayısıyla ligin bitişi bir hayli sarktı. biz de bu arayı değerlendirip bu pazar birçok takım için sona erecek tbl normal sezonunu bir değerlendirelim dedik. sezon boyunca neler oldu, kimler çıkışta kimler inişte. yılın rüküşleri, skandalları, yeni aşkları vs.

önce müsadenizle coachlarla başlayalım.

hayal kırıklığı : hakan demir



tbl'de en beğendiğim coachlardan biridir hakan demir. beşiktaş döneminde pek sıcak olmasam da  sonrasında karşıyaka kariyerinde kendini kanıtlamıştı. inandığı ve üzerine çalıştığı şeylerle başarıya gitmeyi amaçlayan bir coach. ama bu sene yaptıkları gerçekten akla mantığa sığar şeyler değil. en azından benim hakan demir profilime uyan şeyler değil.

sezona erdemir'le başladı hakan hoca. maddi sebeplerden dolayı tam olarak istediği kadroyu kuramadığını düşünmüştüm. hem henderson hem de 5 numarada yabancı kullanmamaları onları playoff'un bir tık altına itiyordu. beklediğimiz sorunların birçoğuyla karşılaştılar. hakan hoca'da hamle olarak henderson'un önüne saf bir oyun kurucu istedi. ama bu isim torey thomas olunca işler değişiyor haliyle. bu ismi yönetim mi yoksa hakan demir mi istedi bilemiyorum. bu adamı kim nasıl takımına ister onu da bilemiyorum. neyse allahtan bu transfer olmadı ama işin garibi yerine de kimse gelmedi ve giden hakan demir oldu.

hakan demir erdemir'den sonra çok fazla boş kalmadı yeni durak burak bıyıktay'ın tarihi bir bütçeyle eurochallenge şampiyonluğu için yola çıkan aliağa'sı oldu. bu defa da hakan demir chalmers - tu holloway seçiminde büyük hayal kırıklığı yarattı. takım tu ile daha akıcı oynarken, takımın tek oyun kurucu da tu iken gitti topu chalmers'a emanet etti. ve tu ile yollar ayrıldı. yerine benim çok sevdiğim kenny hasbrouck gelecek denildi o da gelmedi.

hakan demir bir senede 2 takım çalıştırıp 0 oyun kurucu ile çalışan tek coach olabilir dünya üzerinde. valla ne yalan söyleyeyim benim için büyük hayal kırıklığı oldu.

yılın fiyaskosu : ahmet çakı




erdemir'le yaptığı işlere saygı gösteriyorum. ama çıtasını bir boy yukarı çıkartacağı sezonda, tofaş gibi önemli olanın puan tablosundaki başarıdan çok saha içi oyun ve altyapıdan yetişen gençlerin süre bulması üzerine olan bir takımda samet geyik, ibrahim yıldırım, doğan şenli'nin vaziyetleriyle gurur duyuyor mu acaba?

hadi onu geçtim diyelim ki sportif başarıydı önemli olan steve bürtt ve esra elönü transferlerinden memnun mu acaba?

umarım seneye orada kalmaz ya da samet orada kalmaz. diyeceklerim bu kadar.

basketbol katili : mete babaoğlu



her sisteme her düşünceye saygımız vardır ama mersin bşb'nin bu seneki halinden memnun olan, para yatıran, oynayan, başarılı olmasını isteyip maçını izleyen bir tane adam var mıdır acaba bu takımdan memnun olan.

minimum 2 katı bütçeye sahip olduğu antalya, hacettepe gibi takımlarla ligden düşmemenin mücadelesini mi verecekti bu takım? ali karadeniz'e 500-600, holston'a 350 bin dolar verebilen bir takımın kurduğu kadroya, oynadığı oyuna bakarsanız olayın fiyaskodan bile öte olduğunu anlarsınız. omar sneed'in allah tekrar sabırlar versin yaşadığı acı hadiseden sonra elinde tek bir pivot olan ( mutlu demir ) takımın 4 ya da 5 numaraya hamle yapmamasını bir şekilde anlayabilirim. prince'i 4'e m.wright'ı 5'e çekip daha undersized ama koşan, miss match-up yaratan bir takım olmaya hevesleniyorlar olabilir eyvallah.

ancak sen elinde holston, prince, wright skorer ve "atıcı" yani top kullanmayı çok seven oyuncular varken alex scales üstüne willie solomon'u alıp ne yapmaya çalışıyorsun allah aşkına. solomon 1 numara ama 2 numara oynuyor. alex scales oyuna girdiği andan itibaren sadece atmaya oynuyor, m.wright taktiksel olarak ( şaka değil ) geri koşmuyor ve ileri de ilkokul-ortaokul basket maçlarındaki gibi bekliyor, savunma düşünülmüyor, topu alan "lan kesin bir daha elime geçmeyecek" diye kendi oynuyor. sonra da buna basketbol deniyor. hadi oradan, hadi oradan. keşke düşseydiniz.

yılın coachu : ergin ataman



normal sezona resmen damgasını vurdu. sezon içinde yaşanan sakatlık, ceza, skandal ne kadar aksaklık varsa hepsinin üstüne daha da iyi hale getirdi takımı. özellikle sezon başı yarattığı ilk çeyrek vurup geçen, size'lı ve yüksek takımdan sonra hawkins'in gidişiyle arroyo eksenine döndürdüğü takımı çok iyi toparladı. kırılmadık rekor bırakmadı şimdilik ligde galatasaray adına. ama asıl savaşı şimdi başlıyor. favori olarak girdiği hiçbir playoff'u kazanamamış ergin ataman yine favori.

ismail şenol özel ödülü : ufuk sarıca



yapmak istediği şeylere uygun bir takıma geçince ve iyi de transferler yapınca başarılı bir sezon geçirdiğini söylemek lazım. yine de coachluk olarak yeterliliği soru işareti. hakkını vermiş olalım. resmen bir peri masalına imza attı.


yılın fiyasko transferleri top5

5) sasa cuic



transfer bile olamamış bir oyuncunun burada işi ne diyenler olabilir. ama bu adamın listeye girmesinin sebebi başka. olin edirne 4 numara transfer etmek istiyor gelen adam sasa cuic. ne akıl alır ne mantık. try-out oyuncusundan bu kadar olur.

4) branislav ratkovica



olin edirne gibi yaptığı iyi transferlerle aklımıza kazınmış bir takımın bu listeye soktuğu 2. adam. protic'i gönderip ondan şikayet ettikleri her şeye sahip diğer adamı almaları? rezalet.

3) willie solomon



mersin bşb'sinin ne yaptığını anlamadığım sezonunda ne yapamaya çalıştıklarını solomon'un dahi anlayamadığı trasnfer. min 30-35dk oynayan holston ve 25-30dk oynaması gereken scales-prince'in yanına 1-2-3 rotasyonuna yapılmış harika transfer.

2) steve bürtt





kendi hayran kitlesini oluşturur apoletli yıldız olmadı olamadı. oyun kurması gereken adamsa skor atması yetmiyor işte. ne umutlarla gelmişti halbuysa.

1) bo mccalebb - mike batiste






çok konuştuk, çok tartıştık. açık ara yılın fiyaskoları normal sezon için. bu kadar büyük isimler nasıl bu duruma düşerler deneyi gibi.

gönül bağı : esra elönü

sevmedim, sevmeyeceğim.


yılın ara transferleri

5) ricky minard





curtis gittikten sonra farketmez aga ya ajksjdlas işin şakası bir yana beşiktaş biraz toparlandıysa tutku'nun dönüşüyle beraber en önemli faktör r.minad oldu. iyi transfer.

4) dylan page



herkesin gözü dorsey'in üzerindeyken antep belki de dorsey kadar önemli bir hamle daha yaptı. adı dylan page'di. bu sene union'un baynes'la beraber el'de temel direği olan page'i burada izlemek güzel oldu. umarım seneye de kalır.

3) manuchar markoishvili



müthiş yürek, muazzam karakter ayn zamanda harika bir oyuncu. 10 üzerinden 10 verilecek her oylamada 10 puanı alır marko paşa. david hawkins skandalı sonrası belki bonservisi biraz tuzlu oldu ama yapılabilecek en güzel transferdi.

2) joey dorsey



nasıl geldi nasıl oldunun hikayesi daha çok yazılır ama onu olympiacos'tan alıp antep'e getirmek zaten olağanüstü bir işken üstüne dorsey'in bu performansı göstermesi pastanın üstüne krema yada çilek değil  direkt baklava oldu.

1) carlos arroyo



sene başı alınmasına itirazım vardı. yine aynı durum olsa yine itiraz ederim. hatta seneye euroleague'e gidecek olursak yine şerh koyarım kendi kendime ama aralık-ocak gibi bu hamlenin yapılması gerekiyordu ve bu isim dünya üzerinde sadece carlos arroyo'ydu. onun yerine huertas, teodosic hatta spanoulis'i bile sezon ortası getirsen bu denli verim alamazdın. büyük oyuncu. inşallah 2. şampiyonluğunu da alır bu sene.


yılın en iyi transferleri top5



5.5 ) jure balazic


geçtiğimiz sezon krka'da eurocup oynayan ve iyi bir izlenim bırakan bu katil şutörümüz bu sene bayık erdemir'in en güzel tarafıydı. sezon sonuna doğru sezon başı gösterdiği olağanüstü performans biraz törpülendi ancak yine de bu sene harika bir sezon geçirdi ve seneye iyi bir kontratı garantiledi.


5) david jelinek



olin edirne yine turnayı gözünden vurdu. transferde sadece oynatmayı değil, oynattıktan sonra bonservis kazanmayı da amaçlayan, bu yüzden oyuncular için de kariyerlerini parlatma, sıçrama tahtası olarak ideal seçim olan olin edirne bu sene de avrupaya jelinek'i ihraç etti. caja'dan 250k kazandıklar bu jelinek oyun olarak da buraya girmeyi haketmişti zaten.

4) kirk penney


buraya gelirken soru işaretlerimiz yok değildi. öncelikle kendisinden ziyade coachla ilgili sıkıntılarımız vardı ancak kirk penney hepsini yoketti. muhteşem bir sezon geçirdi ve jovo reyiz'le birlikte ted'i playofflara soktu.

3) bobby dixon




yiğidi öldür hakkını ver. ufuk sarıca bu sene holston ve akingbala transferleri olmadıktan sonra yerlerine daha iyilerini bularak müthiş bir işe imza attı. dixon da kendisi mahçup etmedi.


2) gaspar vidmar


kiralık mı komple mi satıldı, gizli anlaşma var mı, türk olacak mı olamayacak mı derken tüm bu idari işlerin gölgesinde adam ortalığı kasıp kavurdu. parkede olduğu süre boyunca ligin en iyisi benim dedi. eğer bonservisi beşiktaş'taysa çok şey kazandılar bu transferle.


1) sammy mejia


yılın transferi seçiminde vidmar'la mejia arasında çok kaldım. ama seçimim mejia oldu. tavanı gördüğü cholet kariyerinden sonra neredeyse taban yapacak duruma geldiği cska'dan onu banvit'e getirmek çok doğru bir işti. bu tip transfer hamleleri umarım tepeyi düşünen diğer takımlar tarafından da artık çokça yapılır.


yılın çaylakları

bu sene ligimize çok fazla çaylak oyuncu gelmedi. jordan theodore, j.gibson ve tu holloway var sadece. üstüne çaylak sezonu olmayıp ilk defa avrupaya gelen vernon macklin ve rodney carney. illa sıralama yapacak veya puan verecek olursak.

3) rodney carney



antalya'nın oyuncular birbir kaçarken getirdiği carney ilginç bir adam. 3 numara oynuyor. bana nedense şutu hariç hosley'i hatırlattı. hızıyla birlikte durdurulamaz bir hücum silahına dönüşüyor ama adamı antalya'da izledik. keşke yüksek tempo ve transition offence üzerine oynayan daha organize ve ciddi bir takımda izleseydik de daha detaylı şeyler söyleseydik.

2) tu holloway



burayı takip edenler tu'yu ne kadar beğendiğimi ve sevdiğimi bilirler. büyük oyuncu olacağına dair inancım bu seneki yaşananlara rağmen hiç azalmadı. suç onda değil onu sürekli olacak back-up guard olarak gören coachlardaydı maalesef. chalmers'ın 20 top kullanarak yaptığı hangi şey aliağa'yı düzeltti de tu'nun 5 top kullanarak neyi yapamadığını kavradınız anlayamadım.

1) jordan theodore


belki antalya'yı kurtaramadı ama geleceğinin ilk basamağını tamamladı. seneye nereye gider şimdi onu tartışmak lazım. tavanı hakkında çok bir şeyler söylemek kolay değil ancak corey fisher'ın gittiği ve yaptığı işlerden daha kötüsünü yapmayacaktır.


ligin en iyi yerli 5'i


pg : kenan sipahi





ahmet çakı'ya rağmen yürüyüşüne devam ediyor aslan. istatistikler olmasa da oyun olarak büyük yaş kategorisine artık tamamen geçti.

sg : mehmet yağmur


yılın olay adamı. belki de ligin mvp'si iken olin'den yollandı. galatasaray'a mı gidiyor derken aliağa'ya geçti...hop geçemedi. sonra olin jelinek'i gönderince affedildi. sonra kadro dışı kaldı sonra tekrar affedildi sonra sakatlandı offf. ama adam hala ligin mvp'si. şapka çıkartmak lazım.

sf : mutlu akpınar



ligin bu sene en iyi yüzdeyle üçlük atan oyuncusu. en son %51'le sokuyordu dışarıdan ki inanılmaz bir yüzde. antep'te tekrardan kendini buldu.

pf : nedim yücel



bay ribaund. başka bir şey demeye gerek yok. oalyın içinde ribaund varsa oraya uzanan ilk el nedim'in elleridir.

c : hüseyin beşok


ve türk basketbolunun underrated kralı. hüseyin beşok. sene başı "bu takımla playoff yapacağız" iddiasını ciddiye almayan benim gibi soytarılar için utanma vaktidir. evet belki playoff yapamadılar, yapmaları da imkansızdı ancak o kadroyla bu ligde 5 galibiyetten çok daha öte şeyler kazandılar. bunun içinde en büyük pay da 38 yaşındaki koca yüreğindi. 26 ribaundla kariyer rekorunu 38 yaşında kıran bir adam.

6. adam : ceyhun altay



bu sene o da beklenmedik işlere imza attı. sezon başı ligde oynayıp oynamayacağı bile belli olmayan telekom'da türk kontenjanını en iyi değerlendiren isim o oldu. çok da iyi katkı verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder