12 Mayıs 2013 Pazar

milyonluk eşşekler #sf

takım kurarken tüm planlarımız sistemin üzerine şekilleneceği oyuncular olurlar. guard ve uzun seçimlerinin etkisiyle gelen skorer yada oyun kurucu özellikle 2 numaralar, ve şutör yada ribaundcu 4 numaralar ararız. sıra 3 numaralara geldiğinde ise genel de risk alınmaz ve tutkal görevi görecek topu elinde çok fazla istemeyecek sf'leri tutarız. şutör olsun, savunma yapsın, ribaundlara yardım etsin yeter. bakalım yetiyor mu kimler hangi sistemlere uyuyor. işte euroleague kadrosu kuracak olan trouble başkan ve leventdem asbaşkana sunduğumuz kısa forvet listesi.

bu listede krunoslav simon, david moss, malik hariston, mindaugas kuzminskas, andres nocioni ve vlad lucic deko'ya geri kalanlar ise bana ait. deko'nun benim 4 numara için ayırdığım nocioni ve lucic'i "artık avrupa basketbolu uzuyor sevgili paez bu adamlar 3 oynamalı" diyerek buraya kaydırdığını da son dakika olarak öğrenmiş bulunmaktayım. iyi okumalar.

krunoslav simon




 



uzun yıllar zagreb'de evinden dışarı adım atmadan oynadı, geçtiğimiz sezon ise soluğu malaga'da aldı 1985 doğumlu bu arkadaş. oldukça akıllı bir oyuncu. belki fiziksel özellikleri üst düzey değil (atletik değil, hızlı değil) ancak driblingi nerden yapması gerektiğini, potaya nası gitmesi gerektiğini, nerde şut atması gerektiğini bilir. zor gözüken bi turnikeyi ağır çekimde bitirir. oyun bilgisiyle öne çıkar. çok iyi bir üçlükçüdür. takım kimyasını bozmayan güvenilir bir skorer bu slav ırkından olduğu ismine nakşedilmiş arkadaş.

tarz olarak vladimir micov'a benzettiğim, belki de algıda bir uzun süreli yer alması sebebiyle benzediklerini kendime inandırdım. micov'un boyu biraz daha uzun. ancak bulundukları takıma katabilecekleri şeyler oldukça benzer. skor potansiyelleri birbirine yakın, ikisi de takım oyununu bozmayan karakterler. neyse bu benzetmemizi şimdilik geçelim. 2011-2012 sezonu ortasında galatasaray'a alsaydık diyerek paez'le karşılıklı oturup birer sigara yakalım. o takıma vereceği çok şey vardı :(

malaga'da fena bir sezon geçirmedi krunoslav. ben olsam malaga'nın yerinde tutardım arkadaşı. kontrat durumu, piyasası nedir doğrusu bilmiyorum. yüksek bütçeli kulüplerin talip olacağını sanmam. unicaja ayarındaki ekipler için biçilmiş kaftan.

david moss





çok iyi savunmacı. şekil şemal öyle yerinde ki o tiple olduğundan da daha psikopat bi savunmacı profiline evriliyor. uzun kolları ile top çalar, rebo toplar. 1 numarayı da kitler, gerektiğinde 5 numaranın arkasında da agresif şekilde durmayı başarır. hücum repertuarında güvenebileceğiniz en önemli noktası üçlük performansı. kendi şutunu yaratmaz, el üstü filan yoktur ancak pozisyon hazırlandığında ve köşeden oldukça yüzdeli bitirir. fast break'te olması gerektiği yerde doğru durur. görev adamı dediğimiz adam david moss işte.

hangi koç bu yaz talip olur moss'a diye sorunca akla ilk gelen isim oktay mahmuti oluyor. kendisi sever böyle adamları. belki kısa forvet pozisyonunda yaratıcılık olarak takım eksik kalır ancak onu da başka yerden telafi et. zaten oyuncuya özgürlük vermeyi pek sevmeyen bir koç olarak tek yaratıcı kısa oyuncu kontenjanını farmar'a ayırabilir. vujacic'e yine iyi dayandı bu sezon ve iyi verim aldı, doğrusu bu kadarını beklemiyordum. en sonunda ise şartel attı :( konu dışına çok çıkmayalım; yine barcelona'da pete mickael'ın yerini alabilir. tarz olarak birebir uyuşmasalar da yanlış bir hamle olmaz barca için. tarz olarak skor yükünü çeken bir oyuncu olmadığı için daha ufak takımların radarına pek gireceğini sanmam. skor bulacak oyuncusu çok olan ancak pis işleri yapacak oyuncu eksiği çeken takımlardan istediği kontratları çıkarabilir gibi geliyor.

malik hairston



all-around her şeyi yapan gillerden kısa forvet. menşei spurs'ün altyapısı austin toros'tan. dominantlık konusunda el'de mevkisinin en iyilerinden biri ancak bu sezon belki mvp olabilir tahminlerine rağmen oldukça kötü bir sezon geçirdi milano'da. onca yıldız ile top 16 bile yapamadan ilk turda elenen milano'da hayal kırıklıklarını ardı ardına dizsen burdan köye yol olur. scariolo yerine bir kimya hocası getirmeleri şart seneye zira takım kimyası öyle tutmadı ki anca bir kimyager paklar milano'yu. nasıl süslü laflar? helehelehelehele.

atletiktir. smaç basar. rebo'lara yardımcı olur. iyi savunma yapar. potaya yüklenir. birebir oynar. yapabildiklerinin skalası çok geniş. ancak bu sezonki performansı bir istikrar probleminin olabileceğini gösteriyor. zaman zaman tercih hataları yaptığını, zaman zaman da insiyatif almakta eksik kaldığını gördük. paradoks şu ki euroleague'de insiyatif almak istediğini bunu verimli yapadı ve takımın aleyhine gelişti. geri planda kalsa keith langford dışında güvenebileceğin yaratıcı oyuncusu olmayan milano işlemez. milano'yu analiz etmek gerçi çok meşakkatli şimdilik, sorunun oyuncularda olduğunu düşünmek yerine en doğrusu ve kolayı :( faturayı scariolo'ya yıkmak.

hairston seneye milano da kalır mı bilmem ama her ne olursa olsun bu el sezonundaki gibi oynamaya hakkı yok. kendine haksızlık etmiş olur. yeteneklerine ihanet etmemesi ve vites artırması lazım.

mindaugas kuzminskas




geldi sıra bu litvanyalı genç sayılabilecek arkadaşa. boyunu 25 cm kısalt, üniversitede 5 kızla takılan, kantinde onlarla oturan, kızlara sevimli gözüken ancak erkekler arasında piç olarak lanse edilen sarışın çocuk bu çocuk olur. bi halı saha maçına çağırırsın gelmez, play station atalım desen oralı olmaz ama ünideki tenis kortunda bunu paso  güzel güzel çıtı pıtı cibili cibili şuaak şuaak kızlara (murat domaç selam) raketin nasıl kullanılacağını öğretirken görürsün filan. tipi özel olduğu gibi hakkını verelim basketbolu da özel bu adamın.

zalgiris'te piyasaya geç çıktı bu sene. sakatlıklar, darden'ın ayrılması filan derken, ancak top 16'nın 2. yarısı süreleri artmaya başlarken meğerse arkada nasıl bir cevher yatıyormuş gördük. sf pozisyonuna göre uzun, eşleşme problemi sayesinde postta skor üretebiliyor savunmacısına karşı. iyi denebilecek bir üçlük mekaniği var.  beyaz bir oyuncuya göre atlet. öyle bir imaj da veriyor ki hücumunu bolca geliştirebilir diyorsun, o güveni veriyor. gelelim asıl yönü olan işin savunma tarafına. uzun kollarıyla dikkat çekenlerden. bu tip adamları gördükçe keşke benim de kollarım uzun olsaydı, masanın diğer tarafındaki tuzluğa uzanmak istediğim zaman sıkıntı yaşamazdım amk diyorum :( savunma-hücum ribaundı ayırmaz hepsine taliptir. bu arkadaş bir, nigar talibova iki. pf de oynayabiliyor olduğunu not düşelim bi arada.

bu sezon yaptığı çıkış ile radarları üzerine çevirdi kuzminskas. talibi bolca olacaktır, şu an sahip olduğu kontratın belki ikiye katlayacaktır yakın zamanda. gelişimi yakından takip edilecekler listesine çoktan alındı çoğu basketsever tarafından. rotasyonda 25 dk min süre alabileceği ve oynayarak gelişimini sürdürebileceği bi takımda devam etmesi ümidiyle. bu takım hali hazırdaki takımı zalgiris olarak da devam edebilir.

andres nocioni




reyiz abiler kategorisinden. son 15 yılda basketbol takımı futbol takımından daha başarılı olan arjantin milli takımından, nba'den, euroleague'den yakından tanıyoruz kendisini. 3-4 numara oynar. son derece karakterli, savaşan bir basketbol anlayışı vardır. yaş neredeyse 35'e 2 var ama iş bitmemiş gillerden. bu sezon 1. si düzenlenen geleneksel "ismail şenol peri masalı özel ödülü yılın peri masalı takımı" ödülünü alan laboral'de hele işler kötü gittiği zamanlarda mücadeleden vazgeçmeyen, direnen isimlerinden biriydi. noci reyiz kafamızı keseriz pankartları yapıldığı oldu baskonia civarlarında.

savunma ribaundlarına yardımcı olur, hücum ribaund'ı + basketlerle ekmeğini taştan çıkarmasını bilir. potaya yüklenişleri pek estetik gözükmese de fena olmayan bir yüzdeyle bitiriyorsa laf etmeye hakkımız yok. dış şut sokar. gençlere ağabeylik yapar. mahalle gençlerinin elinden tutup karıya kıza götürüp milli eder.

bi süredir nocioni laboral'de kalmak istediğini, ancak kendisine gelen başka teklifler de olduğunu belirtiyor. en son saski baskonia başkanı da nocioni'yi takımda tutmak istediklerini ve ellerini gelen en iyi teklifi önereceklerini açıklamış. belli ki arada çok sıkı bir pazarlık olacak. nocioni de kariyerinin belki de son kontratlarından birini sağlam yapmak istiyor haliyle.

vladimir lucic




genç yıldız adayı dolu partizan'ın 89 doğumlu sırp forveti. bu sezon euroleague'deki performansıyla ne kadar özel bir oyuncu olduğunu gösterdi herkese. tarzı listenin genelinden farklı. paçasından saf yetenek akan adamlardan. izlemesi son derece estetik, keyifli. geleceği adına basketbolseverleri epey heyecanlandıran isimlerden oldu partizan'ın genç kaptanı.

3-4 oynayabiliyor. potaya çok klas bi şekilde yüklenir; turnikeyi bırakır. fadaaway yapıp orta mesafesini gönderir sıkıştığında. usta yıldızlar gibi rakibini tuzağa düşürüp faul alır. bileği düzgün. üçlük tehdidi var. topu lucic'e teslim ettiğinizde isterse hücumun bitimine 5 saniye kalsın o top elde pek patlamaz. bi şekilde doğru birebiri uygulama konusunda doğru kararı verebiliyor. konsantre olduğunda ribaundlarda hiç fena değil. oyun içi çeşitlilik bakımında yetersiz ve geliştirmesi gereken yönü asist rakamları. biraz abartarak navarro'nun forvet versiyonu diyelim. tabi gelişimi devam ettirmesi şart. kumaş mevcut, doğru ellerde işlenmesi gerek.

bu sene parlayan partizanlılardan dedik; haliyle buna bağlı olarak piyasası da oluştu ve ilgiyi üzerine çekti. kontrat durumuna bakacak olursak 2011 yazında partizan'la 3 senelik kontrat uzatmış. önümüzdeki sezon da kontratı devam ediyor demek bu. bonservis ödeyerek almak isteyen takım olur mu bilinmez ama bu son kontrat sezonundan sonra partizan'ın lucic'i tutması zor gibi. gerçi takımın kaptanı olma sıfatı ve o gönülden bağlı taraftar lucic'in önce gönlünü sonra aklını çelip kalmaya zorlayabilir.


kostas vasiliadis




avrupanın en özel şutörlerinden biri. trouble'ın deyimiyle "ne ara bu kadar sayı attı bu adam" denilecek kadar sessizce sokar yetmez maçın en kritik anında "hevessiken" şutu sokar. sorumluluk almaktan hiç kaçmaz.

avrupada izlediğim "büyük oyuncu" apoletini yapıştırdığım adamlardan biridir kostas. ayrı bi severim sayarım kendisini. marko paşa bizde olmasaydı gelmesi için sakallarımı bile keserdim :(

kostas'ın oyunun en özel yanı şutörlüğü tabii ki. hem pozisyon şutörlüğünde hem sorumluluk alıp 9 metreden şut atabilmesiyle hem de hareketli şutlarıyla gönüllerde taht kuruyor. üstüne kadife gibi bilekleriyle adrese teslim, zamanlaması ve şiddeti muazzam ayarlanmış saf point guard paslarıyla oyunu üzerinden oynayabileceğiniz bir kısa forvet.

kısa forvet dedik ama kostas'ı o oyun aklı ve liderlik özellikleriyle 2 hatta 4 numarada bile kullanabilirsiniz. özellikle miss match yakalamaya çalıştığınız maçlarda kostas'ı 4 numara çekmeniz - ki elinizde backdoor oyunlarını oynayabilen atletik bir sf varsa - ribaund sıkıntısını bir nebze hafifletebilirseniz büyük avantaj sağlarsınız.

oyunu dengeli oynayan, çok fazla bireysel özellikli oyuncusu olmayan ve daha fazla topu paylaşarak oynayan takımlarda en fazla sorumluluk vereceğiniz oyuncu olarak, veyahut oturmuş bir sistem takımında 3 numarada oyun aklı ve şut konusunda ihtiyaç gidermeniz gerekiyorsa kostas bir numaraları adayınız olmak zorunda. milyon dolarınız varsa alınız.


martynas pocius




hepimiz bildiği parmaksız pocius 9 parmakla gençlik döneminde hepimizin ağzı açık izlediği bir oyuncuydu. 196 boyu ve müthiş atletizmiyle parkede kendisini belli eden ve topla olağanüstü işler yapabilen 2-3 numara.

pocius set offence'de isolation oyunları oynar. ilk adımda pozisyonuna göre çok hızlı, penetrelerde yetenekli ve iyi bir bitirici olarak güvenli bir el. yine set offence'lerde 3 numarada pozisyon şutörü olarak tertemiz şutuyla iyi bir silah. üstüne ise backdoor hücumları oynayabilen ve bu tip hücumlarda atletik yetenekleriyle aldığı yüksek yada engin pasları çok çabuk bir şekilde gerek ters turnike gerekse de smaçla bitiren çok iyi atlet.

2 numara oynadığında ise yine isolation hücumları kullanılabilir bir oyuncu. ball handling'i bir guard kadar iyi olan pacius rakibin ayaklarını yavaş hissettiği an onu geçip pozisyonunu yaratabilir.iyi atlet olmasının avantajıyla bu 2 pozisyona göre de çok iyi bir ribaundcu olduğunu söylemek lazım.

yine pocius'u farklı kılan özelliklerden biri transition hücumlardaki efektifliği. ister direkt savunma ribaundunu alıp kendi giderek isterse de en önde koşabilen olarak bu konuda da fark yaratabilir.

pocius'un real madrid kariyeri bu sene sonunda sonlanıyor. onun bu seneki görevi olan rudy ve carroll'u yedekleme görevi ne yazık ki sakatlıklar sebebiyle mümkün olmadı. şimdi yeni bir kariyer planlaması yapması gerekiyor. 2 numarada jamont'u gönderen bir galatasaray için neden olmasın?


vlad micov


avrupada en beğendiğim kısa forvetler biri. cantu senesinde hayran olmuştum. bir oyuncuyu "takım oyuncusu" yapan tüm özellikler onda var. çok çok yetenekli bir oyuncu olduğunu söyleyemezsiniz ama parkeye aldığı süre ne olursa olsun her şeyini veren, yeteneklerinin ona sunduğu her şeyi %100'üyle parkeye koyan bir oyuncu.

vlad micov ceza şutu, yalancı penetre üstü şut, dengeli bir şekilde potaya giderek sayı çıkartma, savunmacısına kendini unutturma, asist, ribaund, 1e1 savunma, yardım savunması. konusunda net şekilde verim verir. süre konusunda ise sıkıntı yaratmaz.

özellikle işin savunma ve set offence tarafında kilit rol olabilecek bir oyuncu. bencil olmaması ve paylaşımcı olmasıyla topu ona emanet etmeniz bile sizi korkutmamalı. belli, bir düzeni olan, görev paylaşımı belli ve 3 numarada ezilmeyecek üstüne hücumda ve ribadunlarda size katkı sağlayacak bir oyuncu arıyorsan mahmuti hocam o adam vlad micov.


joe ingles





çok hakkı yeniyor bu adamın hem vallahi hem billahi. adam net kere net muhteşem skorer. bu kadar yazıyorum gerisini yazmıyorum. yedirmem kimselere joe ingles'i. avrupanın en iyi loser skoreri der bitiririm.



3 yorum:

  1. kostas vasiliadis seneye fenerbahce'de abi. duyum aldım :(

    YanıtlaSil
  2. duyum yok, duyum yok. sadece bilgi. o zaman kostas vasiliadis fenerbahçe ve ülker camiasına hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  3. Lucic 4 oynamalı.Savanovic vol 2 olur.

    YanıtlaSil