28 Mayıs 2013 Salı

ergin ataman - ufuk sarıca

ufuk sarıca seri için bir strateji belirlemiş kafasında bu stratejinin savunma tarafı 3 ana koldan oluşuyor. ilk olarak

1) galatasaray set hücumlarının beyni carlos arroyo'yu durdurmak.

bunu iki şekilde yapmaya çalışıyorlar. ilki sete tam yerleşecek sırada şok double team'ler. ki bunu yaparken mesela yardımı 3 numaradan getiriyorlarsa 4 numara da pozisyonunu hemen galatasaray 3 ve 4 numaralarının arasına ve pas trafiğinin olabileceği yöne doğru hareket ederek destekliyorlar. ikinci durdurma planı ise madde ikiyle irintili olduğu için orada inceleyelim.

2) boyalı alan savunması ve p&r savunması

galatasaray'ın sene başı pek tercih etmediği p&r oyunları markoishvili'nin takıma katılması ve arroyo'nun iyiden iyiye direksiyona geçmesiyle en önemli silahlarından biri ataman'ın. ama bu p&r oyunları sadece bitirici bir opsiyon değil aynı zamanda arroyo ve jamont için kendi skorunu yaratma ve alan açma açısından da önemliydi. bunu göre ufuk sarıca savunmasının en önemli hamlesini buraya yaptı ve galatasaray'ın pick and roll oynamaya niyetlenmesine bile izin vermedi.

bunu yaparken savunma speacingi ve 24 saniye içinde sürekli değiştirebildikleri savunma modelleriyle çok iyi uygulayabildiler. neredeyse bir kutuyu andıran yerleşimleri galatasaray'a çoğu zaman hücum ribaundu imkanı verse de ikili oyunları durdurmak açısından çok verimli olduğunu söylemek lazım. galatasaray'ın ve arroyo'nun verimsiz hücum performansının en temel sebebi bu savunma.

3) post-up savunması

galatasaray için oyunun dengesini değiştirebilecek tek hücum yöntemi dudley-macvan ve dong'la oynanabilecek sırtı dönük hücumlardı. çünkü özellikle dong'un boy, macvan'ın ise fizik avantajı ağır basıyordu eşleşmelerde. bunu da mümkün oldukça denediler. ancak ufuk sarıca'nın buraya da önlemi yine uzundan gelen yardımlar oldu. zamanlaması harika ve görüş mesafesini daraltan bir şekilde yapılan bu sıkıştırmalar galatasaray'ın topu sürekli olarak dışarı vermesine yol açtı.

..................

karşıyaka'nın bu savunma stratejilerine karşın galatasaray'ın elinde güvenilir ellerden başka çok bir seçeneği kalmıyordu. yapılması gereken savunmayı bir şekilde penetrelerle delmeye çalışmaktı. ancak galatasaray'ın penetre eden oyuncuları arroyo daha çok şutunu yaratmak ve p&r oynamak için bunu yapıyordu ki o sertlik onu yıldırdı. jamont ise o savunmaya karşı biraz ağır ve geniş kalıyordu. marko da bu savunmayı delebilmek için şut feyki sonrası adam eksiltebilmeli veyahut pick'i kullanmalıydı ki bunları bir türlü yapamadık.

elimizde bu savunmayı delebilecek tek alternatif ender arslan kalıyordu. ancak ataman da bu tip denemelerin çok top kaybına yol açacağını düşünerek bence çok fazla zorlamayı seçmedi. bunun yerine savunmanın yerleşimindeki ilk açık olan yüksek post'un iki adım içine kadar girip gelen yardım savunmasıyla dengesi bozulan karşıyaka savunmasının açık bırakacağı ilk alan olan tepedeki uzuna ( dudley veya macvan ) boş şut imkanı sağlanabilirdi. ve bunu 2 maçta toplamda 13-14 kez yaptık. hatta eğer orada tekrar savunma yetişirse bu defa dipte boş kalabilecek kısalara ekstra paslar verilme imkanı da doğacaktı. bence burada ergin hoca doğru olanı yaptı ancak dudley'in kendi imza şutundaki düşük yüzdesi biraz planımızı geçersiz kıldı.

diğer taraftan ise arroyo üzerindeki baskıyı ise belli bölümlerde çok iyi değerlendirdik. arroyo'nun zeki ve boşlukları görebilen saha görüşü sayesinde 2 maçta yaklaşık 15-16 sayı civarında ekstra katkı aldık buralardan.

yine ergin ataman hem pota altındaki size avantajımızı hem de sürekli olarak dış şutlara itilmemiz dolayısıyla oyuncularına özellikle 2.maç jamont'a daha fazla hücum ribaundunu zorlama direktifini vermiş. bu hamle ise 2 maçı daha iyi planlayan ve belli bölümlerde hamle avantajını hep elinde tutan karşıyaka yerine neden 2 maçı da bizim kazandığımızın cevabı olan detay. ( iki maçta 34 hücum ribaundu )

hücumda bir türlü ritm bulamasak dahi ergin ataman'ın özellikle 2. maç ana plan olarak kusursuza yakın bir savunma stratejisi hazırladığını da söylemek lazım. seri öncesi en büyük korkum olan ksk screen oyunlarını bireysel olarak savunamayacağımızı anlayınca hemen hemen bütün screen çıkışlarında adam değiştirmeye gittik. aslında galatasaray bu savunmayı arroyo'nun tuttuğu oyuncu için sürekli olarak kullanıyordu. arroyo oyuncuyu takip etmiyor ve en yakın kısayla eşleşirken screen'i kullanan oyuncuya onun adamı gidiyordu. bu yeni strateji sayesinde birkaç pozisyon dışında ciddi imkanlar vermedik onların en büyük silahına.

ancak maç içi savunma hamlelerin de ise akıl tutulması yaşamadık değil. özellikle 4.periyotta arryo-jamon-cenk kısa rotasyonuyla oynarken topa yön veren evren'i cenk'le savunduk ve ksk bunu evren&aminu p&r'ü ile değerlendirdi ve çizgiye gitti. bunu görüp ergin hoca'nın hemen bir müdahale yapmasını beklerken ben 3 hücum üst üste bu devam etti ve 3'ünü de evren üzerinden kullandılar. serbest atışlar girse bugünün konusu bu olurdu. allahtan olmadı.

yine bir diğer konu 4 kısa meselesi. hoca maç sonunda eşleşme sorunu yaşadığımız için 4 kısaya döndük dedi ama ben maç anında o kısa sürede hiç böyle bir sorun göremedim. tam tersi 4 kısaya döndüğümüz an bir anda işin rengi değişti. o hamleyi de çok anlamadım açıkçası.

bir de son olarak seri boyunca ikili oyun oynayamıyorken maçın son bölümünde ender arslan'ın üst üste 2 p&r oyunu var. savunmayı deldiğimiz ender anlardan biri. keşke ergin hoca ender'i o bölümden sonra biraz daha deneseydi diye içimden geçmiyor değil.

.................

nihayetinde işin hücum tarafında olmasa da savunma ve coaching olarak bu sene ligin çok çok üzerinde 2 güzel maç izledik. galatasaray'ın düşük şut yüzdesi, karşıayaka'nın ribaund sorunu şimdilik iki tarafın ivedilikle çözüm üretmesi gereken detaylar.

- karşıyaka izmir'de mutlak suretle tempoyu artırmaya çalışmalı, galatasaray ise sete sette avantajını kullanmalı.

- adrenalin ve kavga ortamı karşıyaka'nın sertlik ise galatasaray'ın avantajına olacak konular.

- galatasaray daha size'lı pota altının, karşıyaka ise daha çabuk kısalarının üstüne hazırlıklarını kurmalılar.

son olarak bir önceki yazıda ufuk sarıca'nın top taşıma konusunda söylediklerine mukabil bir şeyler karalamıştım. bugün çalınan düdükleri ise hepimiz gördük ( iki taraf için de çalınan hatalı yürümeler ) bu maç sonunda ise ufuk sarıca arroyo'yu yine hedefine aldı belli ki izmir'de onun üzerine çok oynayacaklar. umarım carlos bugün yaptığı gibi onların tuzağına düşmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder